De strijd om stemmen voor de verkiezingen van 12 september barst binnenkort weer los. Je kunt je keuze laten bepalen door de bekende StemWijzer, maar er is ook een wildgroei aan alternatieve wijzers. RTL Nieuws zette het aanbod op een rij. Hieronder dit overzicht met telkens een korte omschrijving:

De Stemwijzer
De bekende

StemWijzer legt je dertig stellingen voor, waarna je aangeeft welke onderwerpen je extra belangrijk vindt. Je antwoorden en voorkeuren worden dan verwerkt tot stemadvies van drie politieke partijen. Naast de bekende namen als VVD en SP kun je ook de visie van nieuwe partijen als Mens en Spirit en Anti Europa Partij natrekken.
Er is ook een speciale

StemWijzer app voor de iPhone.

Het Kieskompas
Na de StemWijzer de grootste. Het Kieskompas geeft niet direct stemadvies zoals de StemWijzer maar bepaalt aan de hand van stellingen je positie tussen alle partijen in het politieke landschap. De Kieskompas komt 15 augustus online.

Stemmentracker
Met de

Stemmentracker vergelijk je eigen standpunten met de visies van de partijen die in de afgelopen regeringsperiode in de Tweede Kamer zaten. De meeste andere stemwijzers kijken naar alle beloftes die de partijen doen voor de toekomst, terwijl de stemmentracker naar het verleden kijkt. Standpunten van nieuwe partijen worden dus niet meegenomen. Het is dus een omgekeerde StemWijzer.

Stemkijker
Als je geen zin hebt lijsten met stellingen te lezen en in te vullen, kun je vanaf 15 augustus met de

Stemkijker video’s bekijken van lijsttrekkers over belangrijke thema’s uit de verkiezingsprogramma’s. Een aansprekend filmpje kan zo je keuze bepalen.

De Programmavergelijker Ouderen
Een zusje van het Kieskompas. 65-plussers die zich zorgen maken over werkgelegenheid voor ouderen, voorrang bij orgaandonaties, openbaar vervoer of de invalidenparkeerkaart kunnen in de

Programmavergelijker Ouderen uitzoeken welke partij hun belangen het beste behartigt.

3FM Partijwijzer
Net als voor de verkiezingen van 2010 lanceert 3FM binnenkort een speciale Partijwijzer voor jongeren. De makers verzamelen nu nog belangrijke onderwerpen voor jongeren om de

Partijwijzer samen te stellen.

Kinderstemwijzer
Alle stellingen in

de Kinderstemwijzer zijn bedacht door kinderen, met de 11-jarige Wytze Walstra als initiatiefnemer. Na het beantwoorden van vragen als ‘Alle kleding die wordt gekocht mag niet worden gemaakt door kinderen’ krijgen kinderen op een digitaal schoolbord te zien waar ze op kunnen stemmen als ze 18 zouden zijn.

Stemwijzer voor freelancers
Nederland telt 1,1 miljoen freelancers en dat worden er door de crisis steeds meer. Zzp’ers kunnen met de speciale kieswijzer van

Freelas.net uitzoeken bij welke partij ze het beste af zijn.

De Groene kieswijzer
Als je geeft om natuur, milieu en duurzaamheid kun je met

de Groene Kieswijzer bepalen hoe de partijen over denken over natuurbescherming en hergebruik. Ook deze wijzer wordt midden augustus gelanceerd.

Cannabiswijzer
Als reactie op de nieuwe richtlijnen voor coffeeshops kunnen wietliefhebbers cannabisvriendelijk stemmen met de

Cannabiswijzer. Op de website staat vermeld hoe alle politieke partijen over het drugsbeleid, waaronder de wietpas, denken.

KiesAdvies
De 18-jarige Rob Homan uit Emmen bouwde uit passie voor politiek een eigen stemhulp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen,

KiesAdvies. Hij benaderde zelf alle politieke partijen – inclusief de nieuwe partijen – voor zijn online stemtool.

Klimaatkeuze
Klimaatkeuze.nl is een initiatief van twaalf milieu- en ontwikkelingsorganisaties die zich samen sterk maken voor een klimaatvriendelijk kabinet. Het is geen echte kieswijzer; de website zet de standpunten van de partijen voor energie- en klimaatbeleid op een rij.

GayVote
GayVote is geen echte stemwijzer, maar geeft informatie over hoe ‘roze’ politieke partijen in hun standpunten en kandidaten zijn. Initiatiefnemers COC Nederland en de Gaykrant zochten uit wat partijen de afgelopen tijd voor homoseksuelen hebben gedaan en wat ze beloven te doen.

De komende tijd zullen er ongetwijfeld nog meer alternatieve Stemwijzers bijkomen. Overigens worden lang niet alle kieswijzers in samenwerking met politieke partijen gemaakt.

3 Reacties op “Stemwijzers 2012”

1. Anne zegt:

Echt een leuke stemwijzer is De Koppensneller ( http://kopsnel.nl ). Gaat uit van het getoetste principe dat men intuïtief stemt.

2. Erik zegt:

Een handige stemwijzer is http://www.partijgedrag.nl – wat hebben ze echt gestemd?

3. Marc Rijken zegt:

Nog een stemwijzer: http://ludiekstemmen.nl