Een film of rolprent is een verhaal dat wordt uitgebeeld in een serie snel opeenvolgende stilstaande beelden. De snelheid waarmee de beelden worden geprojecteerd is zodanig dat deze beelden mede door de nawerking van elk beeld op het netvlies een vloeiende en continue beweging lijken te vormen. De bijbehorende kunstvorm wordt cinematografie genoemd. Film is oorspronkelijk uitsluitend bedoeld om in de bioscoop vertoond te worden, maar de term werd en wordt ook voor veel andere toepassingen van bewegend beeld gebruikt.

Animatiefilm

Trailer voor een animatiefilm: When a meteorite from outer space hits a young girl and turns her into a giant monster, she is taken to a secret government compound.

Animatiefilm is de algemene naam voor filmopnames waarin geen levende acteurs optreden, maar in plaats daarvan getekende figuren (tekenfilm), of levenloze materie (zoals kleifiguurtjes) die worden gefilmd in de enkelbeeldtechniek. Dit wil zeggen dat de beelden één voor één worden opgenomen. Bij het achter elkaar plaatsen van de beelden in een film geven deze dan, indien het goed gebeurt, de illusie van beweging.

Een pionier van het genre was Eadweard Muybridge.

De huidige generatie animatiefilmmakers maakt veel gebruik van de computer. Hierdoor is een heel nieuw animatiefilmgenre ontstaan genaamd 3D-computeranimatie. Enkele computergegenereerde films zijn Shrek en Ice Age. Succesvolle producenten van computeranimatie zijn Pixar Animation Studios, DreamWorks Animation Studios en Blue Sky Studios.

Film

Kijkwijzer voor film

Charlie Chaplin (Bronnen en opdrachten onderbouw)

Charlie Chaplin (Bronnen en opdrachten bovenbouw)

Er zijn meer dan 80 000 films gratis te vinden op het net, waaronder 2000 speelfilms, zoals bijvoorbeeld in het Internet Archive. Het zijn alle films van voor 1940, waar geen rechten meer op van toepassing zijn. De site pakt uit met films van Charlie Chaplin (60 titels), Buster Keaton inclusief oude Hitchcock films die tot het publieke domein behoren. De films zijn als extraatje gelinkt aan filmbeschrijvingen in de "Internet Movie Database".