In 1881 opende men op Montmartre in Parijs de sociëteit Le Chat Noir, welke gebeurtenis geldt als de geboorte van het cabaret litéraire of artistique. De leden exposeerden eigen werk of droegen het voor en discussieerden. Cabaret is creatief-ondernemend; het zoekt naar nieuwe (of vergeten oude) uitingsvormen en technieken. Het vereist nauw contact met het publiek, waarvan het veel eist: aandacht, gevoel voor humor, een lenige intelligentie. Voorts dient het boven zijn stof te staan; ideaal cabaret is beschouwelijk, ironisch. Naar de vorm wijzigde het zich in de loop der jaren tot cabaret-theater. Cabaret valt grofweg in de volgende acht soorten te scheiden. Dit zijn echter gekunstelde scheidslijnen; cabaretvoorstellingen zijn dikwijls een samenstelling van elementen uit de verschillende soorten.

literair satirisch
de cabaretier speelt met taal, soms is dat poëtisch, maar soms is hij/zij keihard en hatelijk. Voorbeeld: Wim Sonneveld, Herman Finkers.
maatschappijkritisch
de cabaretier analyseert op eigenzinnige wijze actuele, maatschappelijk en politieke gebeurtenissen. Voorbeeld: Wim Kan, Freek de Jonge, Theo Maassen
verhalend
de cabaretier vertelt een, meestal licht absurd, verhaal met een moraal erin verpakt. Voorbeeld: Youp van 't Hek
muzikaal
de cabaretier speelt met muziek, bijvoorbeeld door bekende melodieën te verdraaien of te combineren. Voorbeeld: Hans Liberg.
nonsens
de cabaretier vertelt (schijnbaar) onzinnige en absurde verhaaltjes en speelt idiote typetjes. Voorbeeld: Hans Teeuwen, Urbanus
fysiek
in de voorstelling ligt de nadruk minder op tekst, maar meer op acrobatische stunts en grappen met voorwerpen en apparaten. Voorbeeld: Waardenberg en De Jong en Schudden
stand-up comedy
vergeleken met het Nederlandse cabaret is het theatrale element bij stand-upcomedy beperkt. In plaats van langere nummers en muzikale onderdelen bestaat het slechts uit korte humoristische anekdotes. Voorbeeld: Raoul Heertje, Jörgen Raymann.
cabaret op maat
de cabaretier is te gast bij een overheid, instelling, of bedrijf en richt zijn satire op het onderwerp ter plekke. Voorbeeld: Gemeentereiniging.

cabaret (Bronnen oude vaklokaal)

Kijkwijzer voor cabaret