Onderzoek

Door biotechnologisch onderzoek weten we steeds meer over de genen van planten. Van rijst heeft men onlangs alle genen in kaart gebracht en bij gewassen als aardappel en tomaat wordt daar hard aan gewerkt.

Hoe werkt Plantenveredeling?

Wat is Bioinformatica?

Hoe maakt men enzymen, vitamines en smaakstoffen?

Hoe zit het met voedselveiligheid en kwaliteit?

  Wet & Regelgeving

  Bij het gebruik van biotechnologie binnen de landbouw en voeding is met name de genetische modificatie (GM) van planten en dieren aan een groot aantal wetten en regels onderhevig. Het merendeel van deze wetten en regels is gebaseerd op Europese richtlijnen en verordeningen.

  Veldproeven

  Grootschalige marktintroductie

  Voedingsmiddelen

  Etikettering en traceerbaarheid

   Toepassingen

   Biotechnologie wordt veel gebruikt in zowel de productie van bestaande voedingsmiddelen als bij het ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten. Onderzoekers gebruiken genetische technieken om bijvoorbeeld het veredelingsproces van een gewas te volgen, om gist efficiƫnter smaakstoffen te laten maken of om een nieuw soort yoghurtbacterie te ontwikkelen.

   Enzymen, vitaminen en smaakstoffen

   GM-planten: productie en gebruik

    Meningen

    Genetische modificatie (GM) van planten en dieren heeft in loop der jaren tot veel discussie geleid. De genetisch gemodificeerde stier Herman kwam in de jaren negentig vaak in het nieuws. De komst van de eerste transgene soja in 1996 leidde tot acties in havens en bij opslagplaatsen. Het gebruik van DNA-analyse in de fokkerij van dieren of de veredeling van planten daarentegen heeft niet of nauwelijks debat opgeleverd.

    Wat denkt de overheid?

    Wat denken wetenschappers?

    Wat denken Landbouworganisaties?

    Wat denkt de Industrie?

    Wat denken burgers?

    Wat denken consumentenorganisaties?

    Wat denken levensbeschouwelijke organisaties?

    Wat denken ontwikkelingsorganisaties?

    Wat denken milieu- en dierenwelzijnsorganisaties?