Op deze pagina vind je digitaal lesmateriaal bij onderdelen van het vak aardrijkskunde. Als je zelf lesmateriaal voor het vak aardrijkskunde ontwikkelt en je zou dat op deze pagina willen plaatsen, stuur dan even een mailtje via Contact

Topografie

 • Topografie oefenen: Nederlandse provincies, wereld, Azië, Europa......
 • Topomania: alle werelddelen, oefenen en race regen de klok....
 • Toporopa: oefenen Europa, steden, landen, zee etc
 • Topotrainer: een complete lesmethode voor Topografie die voldoet aan de wettelijk verplichte Basistopografie ,100% gratis en constant verbeterd!
 • www.topo-vmbo.nlLesmateriaal voor het centraal examen aardrijkskunde VMBO voor de leerwegen BB,KB, GL en TL.
 • www.topo-basis.nl : Oefenen met de 300 termen van de CITO basistopografielijst: Nederland, Europa en de rest van de wereld.
 • www.topografie-nederland.nlNederlandse topo voor beginners en gevorderden: provincies, polders, snelwegen,Deltawerken, Elfstedentocht en meer.
 • www.toporopa.eu/mobileApps voor Android telefoons en tablets: landen, hoofdsteden en vlaggen van Europa.
 • www.topo-wereld.nlLeer de wereld kennen met uitdagende aardrijkskunde quizzen over alle landen, hoofdsteden en vlaggen van de wereld

Aarde

 • Warmtebalans op aarde: over uitstraling en instraling, verschil tussen land en zee, factoren die de luchttemperatuur beïnvloeden, albedo.
 • Luchtdruk en wind: hoge- en lage luchtdruk, Corioluskracht, ITCZ, windstiltegordels.
 • Verdamping en condensatie: wolken, neerslagverdeling op aarde, stijgings- stuwingsregens, moessons, front.
 • Bevolking: demografie, bevolkingsexplosie China, spreiding, waterschaarste, Aralmeer,
 • Aarde: tektoniek, gesteentecyclus, geologische tijdschaal
 • Klimaten: landschappen, klimaat en vegetatie, ontwikkelingslanden
 • Natuurlijk-duurzaam - Op deze site zijn lessen te vinden over duurzame energievormen, zoals windenergie en zonne-energie. Je kunt jezelf toetsen.
 • Wonen in een badkuip - De waterstaatsgeschiedenis van de Haarlemmermeer
 • Klimaatgrafiek maken - hoe maak ik een klimaatgrafiek? Met behulp van een Excel spreadsheet kun je dat zelf !
 • Klimaten - Welke klimaten zijn er en waar? Kenmerken en voorbeelden (opent in een nieuw scherm).
 • Verval en verhang: wat is het en hoe kun je dat uitreken?

Kaarten

Kaarten : hoe je ze leest. Oefeningen voor het goed lezen van kaarten die je bv in je proefwerken of SE/ CE kunt tegenkomen. Je krijgt hulp als je het niet weet.

Kaarten bij aardrijkskunde. Moeilijk? Kijk op Mapz, en volg de lessen. Ja, dat kan soms best lastig zijn dat lezen van een kaart. Wat staat er op en wat kan ik er van aflezen? Waar moet ik dan op letten?Bij proefwerken, SE's en eindexamens komen altijd kaartvragen voor. Hoe pak ik dat aan? Dat kun je trainen. Oefenen met het kijken naar en op kaarten doe je online. Skeeleren, Verhuizen, Voetbal en Toerisme zijn onderwerpen waarmee je deze vaardigheden kunt testen en gelijk oefenen. Je krijgt direct hulp als je het even niet weet of fout hebt. (van de makers van 'Werken met de kaart ' je weet wel : van o.a. legenda, kaartschaal, kaartsoorten en projecties) Onderwerpen waarmee je oefent: voetbal, verhuizen, skeeleren en toerisme.

Kaarten- Wat moet er allemaal op een kaart staan en welke kaarten zijn er allemaal? Wat is een legenda, schaal, breedteligging? Deze website leert je dat allemaal. Met toetsen en een opdracht die je kunt doen (opent in nieuw scherm)

Toets over de atlas - legenda,kaartschaal, luchtfoto, register en inhoudsopgave. Geschikt voor 51e en 52e druk van de Bosatlas.

Doorsnede maken? - Hoe maak ik een doorsnede?? De volgende pagina’s laten zien hoe je van een “berg” een dwarsdoorsnede, een zijaangezicht, kunt maken. Aan het eind van de gehele les krijg je de opdracht om zelf een doorsnede van een eiland te maken. [update 22-8-2017]

Kaart leren lezen -  een oefening in het lezen van een kaart. Waar moet je op letten?

LANDSCHAP EN KAART Landschapselementen (menselijk-natuurlijk) Plaatsen lokaliseren (met behulp van windrichtingen) De kaart: de legende en de breukschaal Aan de slag met GIS-Vlaanderen (meten met de lijnschaal) Doeltreffend je atlas gebruiken

GEO- Ict (GIS, RS, GPS)

EduGis - De eerste Nederlandse Web-GIS-site voor het voortgezet onderwijs. Weliswaar voor de bovenbouw, maar jij kan daar zeker die lessen doen! Inzoomen en uitzoomen op de kaart, adressen, zoeken afstanden berekenen, kortom geografisch speurwerk!

 • Les 1: Gevaar in Vinkeveen, een krantenartikel: Een artikel over een ongeluk met een tankauto is slordig geschreven. Speur de fouten op!
 • Les 2: Het dagboek van de schilder: Vind het juiste adres van een beroemd schilder door nauwkeurig de aanwijzingen in zijn dagboek te volgen!

GPS en Google Earth: 1 een vaartocht in de Eilandspolder....(aangepast op 7-2-2016) op zoek naar walvisbotten (hoe komen die daar nou?) en 2 GPS wandelroute over de stuifzanden van Kootwijk. (aangepast op 7-2-2016)  ..loop ik wel goed ? Met behulp van Google Earth kun je de juiste locaties vinden en in de opdracht invullen.

Bij het hoofdstuk GIS van de methode Wereldwijs instructiefilmpjes bij een oefentoets over GIS.  De filmpjes zijn dan ook gebaseerd op wat er in de toets gedaan moet worden. Dus wil je weleens zien wat GIS is en wat ze moeten kunnen of gebruik jezelf ook Wereldwijs dan kun je hier gebruik van maken. ArcVoyager is in een soortgelijke gratis versie als AEJEE (Java versie, Engels) ook bij ESRI te downloaden , Wijk -en buurtdata (gratis) bij het CBS. De toets De instructie

Landen/ gebieden

Japan: les over het land- cultuur, klimaat, economie, landschap, vulkanen, aardbevingen,water en tyfoons. Met vragen. Gemaakt door Marco Mersie. (opent in nieuw scherm)

Diversen

 • Beeldmateriaal - Hierop zijn links te vinden naar sites met kaarten en plaatjes die voor een les gebruikt kunnen worden. Database NRC-blad - Dit is een site met veel informatie over allerlei maatschappelijke en aardrijkskundige onderwerpen. Je kan het zien als een soort webquest, maar dan zonder opdrachten erbij.
 • Geoquest - Leerlingen maken in de aardrijkskundeles vaak gebruik van websites. Geoquest helpt leerlingen bij het verzamelen en verwerken van geografische kennis van internet. Hier vind je een aantal gemaakte werkstukken.
 • Het Assink Lyceum - Deze school heeft een website voor aardrijkskunde gemaakt. Op de site vind je lesmateriaal (powerpoint presentaties) dat ontwikkeld is door René Hoytink.
 • Ontwerp een kledinglijn & De nieuwe woonwijk - Dit zijn twee opdrachten die voor de 2e klas Vmbo zijn gemaakt door J. van der Hart uit Kampen. Bij deze opdracht wordt een kaart uit de Topoatlas 1:25000 gebruikt. (De tweede opdracht is erg goed te gebruiken bij hoofdstuk 10 uit Wereldwijs)