Wat is GIS????

GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Dat "Geografisch" wil niet zeggen dat het alleen voor geografen interessant is. Geografisch duidt op het soort data dat gebruikt wordt. Het zijn nl gegevens waar een ruimtelijke onderdeel aan vast zit. Een lokatie, een plek op aarde. Postcodes, lengte- en breedtegraden zijn voorbeelden van deze ruimtelijke gegevens.

Met software kan een computer die gegevens in een kaart presenteren. Zo'n kaart kan dan gebruikt worden door analisten bij politie, managers, biologen, makelaars, planologen, overheden etc.
Bekijk een

Flash-animatie

over de rol die GIS in jouw leven speelt.

Voorbeeld: De Philadelphia Police Department (PPD) krijgt te maken met 3.000.000 - 911 telefoontjes per jaar! Dat zou al snel te veel kunnen worden voor een paar overwerkte politieagenten die dit moeten verwerken. Om het allemaal te kunnen beheren gebruikt de PPD een zeer moderne geografische database dat in staat is om "up-to-date"kaarten te produceren voor het gebruik in misdaad- analyse.

Vanaf September 1997 werkt de " Crime Analysis and Mapping Unit of the PPD". Drie burgers en een politieofficier helpen de 7000 politiemensen en 1000 burgerpersoneel. Sinds 1992 heeft de stad Philadelphia grote vooruitgang geboekt in haar strijd tegen de misdaad door het ontwikkelen van een GIS infrastructuur die vandaag de dag de grootste is van het gehele land.

De kaarten aan het werk

De PPD houdt misdaadanalyse -bijeenkomsten met steeds drie districten om de week en een keer per maand met alle negen. De kaarten gaan over moord, berovingen,geweldplegingen,verkrachting, autodiefstallen etc. Binnen een paar maanden zag je de verschillen met vroeger.

- De kaarten speelden een belangrijke rol in de lokalisering en oppakken van de "chop shops", plaatsen waar gestolen auto's werden aangepast en of ontmanteld en doorverkocht.
- Politiepatrouilles werden beter afgestemd op de misdaadpatronen die op de kaarten konden worden afegebeeld. Er werd ook een "gestolen auto-opsporingsaplicatie " ontworpen waarmee agenten in staat bleken te zijn de plek en het gebied waar ze gestolen waren in relatie met elkaar te bekijken.

The crime unit is taking its endeavors several steps furtherHet misdaadanalyse team heeft kaarten gemaakt met daarop de misdaaddichtheid in bepaalde gebieden. Wat meehielp bij  het oplossen van drugs gerelateerde zaken. Tegenwoordig kan elke agent een kaart oproepen gebaseerd op de door hem/haar ingestelde functies en gewenste info. Des te meer informatie agenten hebben des te beter kunnen ze hun beroep uitoefenen