Normaal is de verhouding jongens -meisjes 107-100 dwz er worden meer jongens geboren dan meisjes. Omdat jongens meer overlijden in het eerste jaar is er al snel een evenwicht.......jongens zijn in dat opzicht het 'zwakkere geslacht' .

Wat gebeurt er  wanneer er grote ramp plaatsvindt bv een aardbeving?

 

Allereerst is er een toename in de totale hoeveelheid geboorten, maar nog sterker: negen maanden later worden er minder jongens geboren! De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend, maar wat een rol kan spelen:

  • de moeder: in tijden van angst maakt de foetus een bepaald hormoon minder aan. Juist dat hormoon beschermt de ongeborene in de baarmoeder tegen de reacties van het lichaam van de moeder op deze vreemde indringer (baby). Hoe meer hormoon hoe beter de overlevingskans van de foetus. Jongens zijn als foetus al zwakker en  dus de kans voor hun om te overleven is normaal al lager maar zeker als ze ook nog eens minder van dat hormoon aanmaken. Kortom: meer miskramen bij jongens.
  • de vader: maakt in tijden van stress minder van het hormoon testosteron aan. Hierdoor wordt het aantal Y chromosomen (jongens) in zijn zaad minder en dus minder kans op een jongen.

Meer lezen? Hier staat het originele artikel (EN)

Foto: Japanse girlband AKB48, in Japan is het onderzoek gestart na de aardbeving van Tohoku in 2011.

Reageer


negen − = 6