De wolkenloze hemel boven Californië leverde het bewijs voor een voortdurende winterdroogte die voor de boeren het grootste watertekort in de geschiedenis van de staat dreigt te worden.
Landelijke en plaatselijke overheden hebben noodmaatregelen voorbereid om de beschikbare watervoorraden voor het komende groeiseizoen te rantsoeneren.

Dat is het moment waarop onder normale omstandigheden de sneeuwbedekking van de bergen langzaam smelt en in het vruchtbare laagland van de staat trekt. Net op het moment dat de regentijd eindigt en het hete droge zomerseizoen begint.

Hoewel de Sierra Nevada en het Siskiyou gebergte op het satellietbeeld een vol sneeuwdek lijken te hebben is het vochtgehalte en de dikte van het sneeuwdek veel minder dan op dit late tijdstip in het natte seizoen verwacht mag worden.
Lange termijn weersverwachtingen voorspellen bovennormale neerslagcijfers voor het grootste deel van Californië voor de rest van februari.
De recente stormen vanuit de Golf van Alaska in het noorden mogelijk kunnen helpen is de staat in dit jaargetijde meestal aangewezen op regen vanuit meer zuidwestelijk gelegen streken. Normaal gesproken komt vochtige lucht tussen januari en maart uit de subtropen vanuit het gebied rond Hawaï. Deze staan bekend als de “Ananas Express”. Zo zorgen deze stormen vaak voor vele centimeters regenval die in korte tijd de waterreserves kunnen aanvullen.
De komst van dergelijke stormen is op dit moment nodig om voor de benodigde regen te zorgen om de volgend zomer voor voldoende water voor een van de meest productieve landbouwgebieden van de wereld.

Kijk hier voor een grotere uitvoering.
Met dank aan Karel Blommesteijn

Een reactie op “Satellietfoto van de week”

  1. Sanne van rooijen zegt:

    heey
    vet coole foto =-)
    ik vind hem egt heel erg mooi.
    XXxxxjes sanne en emma

Reageer


negen × 1 =