Overstroming Jakarta (Indonesië)

Vanaf 17 januari wordt de hoofdstad van Indonesië geteisterd door zware regens. Deze kunnen niet snel afgevoerd worden door de rivieren in de omgeving. Resultaat van dit probleem zie je hieronder.

Oorzaken van dit probleem vind je in dit artikel.

Dit is niet de eerste keer en er wordt serieus nagedacht om de regering te verplaatsen naar een ander gebied. Dus een andere hoofdstad te kiezen. Dat zou nogal wat gevolgen kunnen hebben, zeker als gekozen wordt voor een gebied dat wel veilig is maar nog weinig ontwikkeld is. Kalimantan zou kunnen......bedenk maar eens wat dat voor gevolgen zou hebben.

 

Meer info over de huidige situatie.

Interactieve simulatie: gletsjers

zijn thermometers van de klimaatverandering. In deze simulatie kun je sneeuwval en temperatuur instellen en zien wat het effect is op lengte en dikte van de gletsjer.
Met behulp van instrumenten kun je onderzoek doen. Accumulatie, sneeuwgrens en aanwas kun je hier ' live' meemaken.

Gemaakt door PheTT, in een Nederlandse vertaling, in Java (dat moet je dus wel geïnstalleerd hebben).

Van dezelfde makers is er ook een tektoniek variant.

Top 10 meest vervuilde steden in de wereld

volgens Time . Dat zijn de steden op deze kaart.

Op de afbeelding hiernaast zie je  Linfin in China, de nummer één op de lijst. Helemaal verwonderlijk is dit niet want het is het kolenhart van dit land en volgens andere lijsten zijn van de top 20 meest vervuilde steden er 16 Chinees.


FOTO: REINHARD KRAUS

Week 42: passaten passé?

 

Wat gebeurde er in deze week tot 19 oktober  in de wereld?
 
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.
 
Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.
 
Week 42 -2012 (klik hier)

Week 40: stormen en ijsbevingen

Wat gebeurde er in deze week tot 5 oktober  in de wereld?
 
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.
 
Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.
 
Week 40 -2012 (klik hier)

Culturele diffusie: Gangnam style

Al weer een tijdje een hit op het internet: Gangnam style, een nummer van een Koreaanse rapper, Psy. Rap en hiphop (een subcultuur) oorspronkelijk afkomstig uit de oostkust van de VS hebben zich in rap tempo verspreid via de westkust van de VS over de rest van de wereld. Ook naar Zuid- Korea dus. Mooi voorbeeld hoe een subcultuur (rap-hiphop) zich vanuit een centrum kan verspreiden over andere gebieden (culturele diffusie). De invloed vanuit het oorspronkelijk centrum naar andere gebieden is duidelijk. Inmiddels een enorme hit (meer dan 200 miljoen kijkers bij Youtube) in de VS en op zijn beurt ook al rijp voor verschillende parodieën uit de rest van de wereld. De cirkel is rond want deze komt uit de VS.Gangnam verwijst naar een gebied in Seoel waar de grootste en meest invloedrijkste bedrijven van Korea zich bevinden. 7% van het BNI van Korea wordt daar verdient. Hyundai, Samsung en LG om er maar een paar te noemen. Nog meer info over dit gebied kun je hier vinden. 

De gangnam style verwijst duidelijk naar de overheersende invloed van deze regio op het land. Voor Koreaanse begrippen is dit dan ook een behoorlijke kritische kijk op de Koreaanse samenleving (lees: Gangnam style). In de clip wordt gezongen over koffiedrinkende vrouwen. Dat verwijst naar de status die (volgens PSY) Koreaanse vrouwen ontlenen aan het drinken van erg dure koffie in de vele Starbucks in Gangnam. Laten zien dat je veel geld hebt door het drinken van veel koffie. Hij wil ook zo'n vrouw zingt hij....(niet echt natuurlijk). Iedereen in Zuid- Korea voelt zich sterk aangetrokken door het mooie leven in dit gebied. Velen zijn dan ook jaloers en zouden er ook wel willen wonen temidden van de luxe. Dat is maar voor weinig Koreanen weggelegd. Vandaar de kritische kijk op Gangnam door PSY, die vindt het eigenlijk maar niks daar.Meer info in dit achtergrondartikel van the Atlantic, alwaar ook een Engelse vertaling van het nummer te vinden is.

Werken in de haven van Rotterdam

[Persbericht] Er zijn weinig beroepen die niet in de haven te vinden zijn. Van kapitein tot milieuadviseur en van fysiotherapeut tot schade-expert: in de haven zijn alle beroepssectoren vertegenwoordigd.
Het lesprogramma Havenlink brengt alle beroepen in de haven in beeld. Op www.havenlink.nl onderzoek je welke beroepen je aanspreekt.

De les bevat vier kant-en-klare lessen die inhoudelijk aansluiten bij aardrijkskunde (les 1) en loopbaanoriëntatie.

 
Er is een aparte versie voor vmbo/mavo en voor havo/vwo. De module bevat veel filmpjes en fotomateriaal en leidt je stap voor stap langs de verschillende onderdelen.

Migratie naar VS: kaart en lesmateriaal

Met deze interactieve kaart kun je veel te weten komen over de kwalitatieve-en kwantitatieve kanten van de migratie naar de VS.  Zo kun je zien waarvandaan de migranten komen met een bepaald beroep (opleiding) .. 

voetafdruk
 
 
 

Voetafdruk, maar dan anders: hoe zou de wereld er uitzien als…

 

als deze zou leven zoals de Amerikanen of als de inwoners van Bangladesh?

Dan krijg je deze kaarten. Beeldend zo'n voetafdruk!

Where the hell is Matt?

Regelmatig (van 2003 tot heden) reist Matt over de hele wereld en neemt dan op de mooiste / interessantste plekken al dansend samen met mensen een kort filmfragment op. Hij zet deze uiteindelijk allemaal achter elkaar in één video. Zo zijn er inmiddels van 4 jaar video's te bekijken op zijn website. Naast dit overzicht kun je ook de kaart er bij pakken om te zien waar hij geweest is. Leuk om dan samen met leerlingen die route te volgen die hij in elk van zijn video's laat zien.

Wil je ook meedoen in een video van hem dan kun je je online opgeven en wie weet sta jij er volgende jaren wel tussen :-)

<