Videolessen aardrijkskunde : een overzicht per module

Inmiddels heeft een flink aantal aardrijkskunde docenten lessen op video gezet. Zonder aanschijns des persoons heb ik getracht om een overzicht per domein te maken. Met de nadruk op de CE onderwerpen Havo en VWO. Ik gebruik hier Wikiwijs Maken voor. Leerlingen kunnen nu eens in de keuken van andere scholen kijken.......Ook handig om je CE of SE voor te bereiden.

Denk je een videoles te hebben (gevonden) die hier nog ontbreekt, laat het dan weten.  Overigens is dit overzicht ook geen oordeel over de kwaliteit. Dekking van alle onderwerpen is het uitgangspunt, ik heb dus niet alle beschikbare videolessen gebruikt. Er ontbreekt hier het overzicht voor het VMBO. Dit heeft vooral te maken met de wijzigingen in het CE programma. 

Week 10: saharazand en de Amazone, vulkaanuitbarstingen en droogte VS door klimaatverandering

Het wereldnieuws in (op een) kaart gebracht, met video.....

week 10

Onderzoek doen voor aardrijkskunde (PO)?

Kijk dan eens op deze pagina. Daar vind je informatie over wat een geografisch onderzoek nu precies is en aan welke eisen dat moet voldoen.

Tevens is er een mooi online formulier waarmee je al je hoofd- en deelvragen in een overzicht naar jezelf EN je docent kunt sturen.

 

Kijk ook eens naar het onderstaande filmpje over hoe je nu een  goed verslag schrijft:

Zonsverduistering 20 maart: hoe gaat dat ook alweer?

Vrijdag 20 maart is er vanaf 9.30 een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. Dus als er weinig bewolking is kun je hem goed zien. Wellicht dat je net les hebt, bv aardrijkskunde, dan is het goed om te weten dat de volgende die je kunt zien pas weer in 2026 is ! Even de aandacht weg van de les en een echte les in de buitenlucht?
Andere delen van de wereld hebben een totale zonsverduistering, zoals je op het kaartje kunt zien.

In het onderstaande filmpje is te zien hoe dat ook al weer in zijn werk gaat, zo'n zonsverduistering. 

Pas op dat je niet zonder bescherming van een speciale bril gaat kijken!

Meer info over waar en hoe lang vind op deze site

Waterschaarste in de wereld

Een paar jaar geleden heb ik een webquest gemaakt bij de film Grand Canyon Adventure die toen draaide in het Omniversum in Den Haag. De webquest zelf is inmiddels niet meer online te vinden, dus - dacht ik- even kijken of ik die nog heb in mijn archief. Al doorbladerend bleek het nog steeds te passen bij het actuele onderwerp Waterschaarste. Het geheel heb ik aangepast en de links geactualiseerd voor zover dat nodig was. Geschikt voor onderbouw en bovenbouw. Passend bij Wereld, Aarde en domein A.

Hier staat de webquest

Hoeveel GSM-antennes staan er in jouw buurt?

UMTS, GSM en LTE (G4) zendmasten staan overal in Nederland. Soms zie je ze heel duidelijk, anderen staan verdekt opgesteld of zijn zelfs gecamoufleerd. Mobiel verkeer vindt plaats 'via' deze palen in het land. Elke buurt heeft er wel een paar. Is dat zo? Hoeveel heeft mijn buurt er? Gegevens opgevraagd, software opgestart, gegevens gekoppeld, kaart uploaden en klaar.....

De kaart heb ik gemaakt mbv QGIS (gratis), Mangomaps (gratis) en gegevens van het Antennebureau (gratis). Zoom in op jouw eigen omgeving en klik op jouw buurt. Hoeveel staan er bij jou? Verrassend weinig of juist onverwacht veel? Verhuizen vanwege vermeende straling?

Ga hier naar de buurtkaart. 

EXTRA: Spreiding van gebieden met (zwart) en zonder (grijs) antennes:

Week 47: uitbarsting Pavlov, oceaanwater en hurricanes, zonnebliksem

 

Digischool brengt het wereldnieuws in tekst en video. 

Bekijk week 47

Serious game: World Food Challenge

De wereldbevolking groeit explosief. Om voedselzekerheid ook in de toekomst te kunnen garanderen, zullen keuzes gemaakt moeten worden. Je kruipt in de huid van de zogenaamde food consultant die met maatregelen moet komen. Hij gaat aan de slag met mogelijke interventies en onderbouwt deze met argumenten waarbij hij rekening houdt met de drie peilers people, planet en profit. De game bestaat uit drie missies van 15 minuten. 

Internet: waar zit het?

Wie heeft er waar internet? Deze kaart laat zien wie er op de wereld een apparaat heeft dat aangesloten is op het internet. Met een zogenaamde 'ping' is de maker van deze kaart er in geslaagd om miljoenen apparaten te lokaliseren (volkomen legaal overigens!) en in kaart te brengen. Je ziet dat 'het' internet nogal geconcentreerd is. Als je goed kijkt is het toch weer een geografisch logische spreiding, met de rijke landen duidelijk aanwezig (Europa, VS etc) maar ook de opkomende landen als India, Brazilië, Rusland en China. Deze ken je ook als BRIC.

Binnen al deze gebieden zie je ook weer verschillen. Zo is de zuidoostkust van Australië qua dichtheid anders dan het binnenland (logisch want in het laatstgenoemde gebied wonen ook veel minder mensen) en zie je bij China dat de meest ontwikkelde delen ook de meeste devices hebben. Welvaartsverschillen en bevolkingsdichtheid spelen dus een belangrijke rol, naast het wel of niet hebben van infrastructuur (kabels en netwerken).

Welke verschillen zie je nog meer? Hoe ziet deze kaart er over pakweg 10 jaar uit?

Bron

Ebola virus. Waar? Waarom daar?

De ziekte Ebola houdt behoorlijk huis in het westen van Afrika. Het dodelijk virus heeft inmiddels honderden slachtoffers gemaakt.

Wat is het?

Kijk hier voor meer info.

Waar komt het voor?

Kijk hier voor de actuele aantallen slachtoffers en waar deze wonen.

Kan het ook naar Nederland komen? 

Lees het antwoord hier.