Week 18: Nepal zwaar getroffen, extreem weer en klimaatverandering en as ravage

Het wereldnieuws in kaart gebracht door leden van de community aardrijkskunde:

week 18

Kaart: in welke steden spelen de TV series in de VS zich vooral af?

Gebruikmakend van een lijst die op Wikipedia te vinden is heb ik een kaart met QGIS kunnen maken. Welk beeld krijg je als kijker van 'de' stad uit TV series die zich afspelen in de VS?

Kijk je naar de spreiding van de thuisbases van de series, dus de plek waar de serie zich afspeelt, dan is er sprake van dominantie van enkele steden. Is dat erg? Lijken alle steden in de VS niet heel erg veel op elkaar? Zijn ze in dat opzicht uitwisselbaar? 

Locatiefactoren.
Waarom kiezen de productiemaatschappijen voor deze locaties? Zijn dat een mooi decor, afzetmarkt, nabijheid studio's/ acteurs. Ik stel hier de 'waarom daar' vraag...

Op het niveau van staten is er duidelijk één die er uit springt. Locatiefactor klimaat lijkt mij hier wel van toepassing, maar is er meer aan de hand? 

Ja een kaart roept bij mij altijd wel vragen op. Nu de antwoorden nog :-)  

Voor een grotere versie van de kaart.

Week 14: meer bos, tyfonen maken en verwoesten eilanden.

Het wereldnieuws in kaart gebracht door leden van de community aardrijkskunde:

week 14

Videolessen aardrijkskunde : een overzicht per module

Inmiddels heeft een flink aantal aardrijkskunde docenten lessen op video gezet. Zonder aanschijns des persoons heb ik getracht om een overzicht per domein te maken. Met de nadruk op de CE onderwerpen Havo en VWO.[update: inmiddels ook VMBO]  Ik gebruik hier Wikiwijs Maken voor. Leerlingen kunnen nu eens in de keuken van andere scholen kijken.......Ook handig om je CE of SE voor te bereiden.

Denk je een videoles te hebben (gevonden) die hier nog ontbreekt, laat het dan weten.  Overigens is dit overzicht ook geen oordeel over de kwaliteit. Dekking van alle onderwerpen is het uitgangspunt, ik heb dus niet alle beschikbare videolessen gebruikt.

Week 10: saharazand en de Amazone, vulkaanuitbarstingen en droogte VS door klimaatverandering

Het wereldnieuws in (op een) kaart gebracht, met video.....

week 10

Onderzoek doen voor aardrijkskunde (PO)?

Kijk dan eens op deze pagina. Daar vind je informatie over wat een geografisch onderzoek nu precies is en aan welke eisen dat moet voldoen.

Tevens is er een mooi online formulier waarmee je al je hoofd- en deelvragen in een overzicht naar jezelf EN je docent kunt sturen.

 

Kijk ook eens naar het onderstaande filmpje over hoe je nu een  goed verslag schrijft:

Zonsverduistering 20 maart: hoe gaat dat ook alweer?

Vrijdag 20 maart is er vanaf 9.30 een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. Dus als er weinig bewolking is kun je hem goed zien. Wellicht dat je net les hebt, bv aardrijkskunde, dan is het goed om te weten dat de volgende die je kunt zien pas weer in 2026 is ! Even de aandacht weg van de les en een echte les in de buitenlucht?
Andere delen van de wereld hebben een totale zonsverduistering, zoals je op het kaartje kunt zien.

In het onderstaande filmpje is te zien hoe dat ook al weer in zijn werk gaat, zo'n zonsverduistering. 

Pas op dat je niet zonder bescherming van een speciale bril gaat kijken!

Meer info over waar en hoe lang vind op deze site

Waterschaarste in de wereld

Een paar jaar geleden heb ik een webquest gemaakt bij de film Grand Canyon Adventure die toen draaide in het Omniversum in Den Haag. De webquest zelf is inmiddels niet meer online te vinden, dus - dacht ik- even kijken of ik die nog heb in mijn archief. Al doorbladerend bleek het nog steeds te passen bij het actuele onderwerp Waterschaarste. Het geheel heb ik aangepast en de links geactualiseerd voor zover dat nodig was. Geschikt voor onderbouw en bovenbouw. Passend bij Wereld, Aarde en domein A.

Hier staat de webquest

Hoeveel GSM-antennes staan er in jouw buurt?

UMTS, GSM en LTE (G4) zendmasten staan overal in Nederland. Soms zie je ze heel duidelijk, anderen staan verdekt opgesteld of zijn zelfs gecamoufleerd. Mobiel verkeer vindt plaats 'via' deze palen in het land. Elke buurt heeft er wel een paar. Is dat zo? Hoeveel heeft mijn buurt er? Gegevens opgevraagd, software opgestart, gegevens gekoppeld, kaart uploaden en klaar.....

De kaart heb ik gemaakt mbv QGIS (gratis), Mangomaps (gratis) en gegevens van het Antennebureau (gratis). Zoom in op jouw eigen omgeving en klik op jouw buurt. Hoeveel staan er bij jou? Verrassend weinig of juist onverwacht veel? Verhuizen vanwege vermeende straling?

Ga hier naar de buurtkaart. 

EXTRA: Spreiding van gebieden met (zwart) en zonder (grijs) antennes:

Week 47: uitbarsting Pavlov, oceaanwater en hurricanes, zonnebliksem

 

Digischool brengt het wereldnieuws in tekst en video. 

Bekijk week 47